Publicerad den Lämna en kommentar

Marsvinets vård och skötsel

Hälsokontroll och friskvård av Monica Willnert och Mia Winge

Marsvinet Luca av Solvinden.
Marsvin från Solvinden, Marsvinets vård och skötsel

Hälsokontroll och lite friskvård, Marsvinets vård och skötsel

Titta noga, känna, öppna munnar, ”bläddra och blåsa” i pälsen.

Här får du en kort vägledning för att göra en ”rutinhälsokontroll”.

För att ha en så stor chans som möjligt att tidigt upptäcka om marsvinen är sjuka är det en god hjälp att göra ”rutinhälsokontroller” med jämna mellanrum. Du kan inte göra dem för ofta. Åtminstone en gång i veckan skulle jag rekommendera.

Vad ska du då göra? Titta och känn på dina marsvin noga så att du vet hur de ser ut och känns när de är friska. Det är alltid lättast att lära sig hur ”normaltillståndet” ser ut och sedan hålla utkik efter allt som känns och ser annorlunda ut.

För att få lite ordning på vägledningen så delar vi in undersökningen i fyra avsnitt:

Huvud, kropp, hud och päls samt tassar.

   Huvud

Ögon:

Ögonen ska vara klara och pigga. Se upp med ögon som rinner, knips ihop, har röda slemhinnor eller färgförändringar i ögat!

Öron:

Öronen ska vara rena (förutom möjligen lite öronvax) och ”luktfria”. Ytterörat ska vara mjukt och fint. Se upp med ”dålig lukt” och gegga, skorviga ytteröron och/eller fransiga ytterkanter på öronen!

Nos:

Nosen ska vara torr och ren. Se upp med skorpor, rinnande näsborrar och nos som låter täppt.

Mun:

Läpparna ska vara torra och mjuka! Se upp med skorpor runt munnen eller sprickor i mungiporna och hakor blöta av saliv.

Tänder:

Öppna munnen och ta en titt på framtänderna. De ska vara jämnt slitna och rena. Se upp med för långa tänder, trasiga tänder, tänder som slitits snett och/eller gegga runt de övre framtänderna.

Kropp:

Känn över hela kroppen och kontrollera att där inte finns bulor, knölar eller sår. Väg marsvinet och anteckna vikten så ser du på ett tidigt stadium om marsvinet tappar vikt av någon anledning.

Stjärten:

Vänd på marsvinet och kontrollera att det är rent och torrt runt stjärten. Se upp med kissig päls/blöt stjärt, ”gegga” runt könsöppningen på honor, dålig lukt, håravfall och löst bajs. Hanar över 1 år kan få en klump av avföring i ändtarmsöppningen. Klumpen måste avlägsnas. Hanar som råkat ut för detta måste kontrolleras livet ut.

Hud och päls

Bläddra igenom pälsen och titta efter att huden inte är mjällig, skorvig eller irriterad. Titta efter små sår och ohyra. De vanligaste sorterna av ohyra som lever i pälsen är pälsätare och static lice. Pälsätare ser ut som små ålande maskar och static ser ut som pyttesmå pärlor uppträdda på hårstrået. Blåser du på prickarna så försvinner de inte (vilket damm, mjäll m.m. gör). 

Hittar du sår och päls-lös hud så kan det vara ett tecken på sellnic – ett kvalster som lever under huden. Sök genast veterinärvård.  Om huden är mjällig och irriterad kan det vara någon form av svamp. Ett vanligt tecken på svamp är att man lätt drar loss hårstrån där det följer med en hudflaga/mjäll vid hårstråets bas. Klåda är symptom för både ohyra och svamp.

Marsvinsklubbens notering: Loppor

Om du har långhåriga marsvin så är det bra att se efter så att inget ”skräp” sitter fast i pälsen. Det blir lätt tovor då.

Klipp pälsen på bakkroppen kort. 

Klor och tassar:

Se till att klorna är korta!

Trampdynorna ska vara mjuka och ”lena”,  titta efter små sår, rodnader och förhårdnader (nästan enbart på framtassar). Förhårdnaderna är ”död hud” och växer ut som små sporrar/krokar.

Klipp av dem en liten bit ut från trampdynan. Det gör inte ont. Det finns varken blodkärl eller känsel i dessa. Om förhårdnaderna får sitta kvar och bli långa kan de fastna och rivas av. Då är det risk att det uppstår små sår som kan bli infekterade. Smörja gärna tassarna med någon mjukgörande salva utan parfym eller med någon vegetabilisk olja (t.ex. olivolja).

Friskvård

Du kan göra en del saker för att hålla dina marsvin i trim – förutom att utfodra rätt och se till att de får utlopp för sitt rörelsebehov.

  • Gör försiktigt rent ytteröronen med en bomullstops. 
  • Smörj gärna trampdynor och ytteröron med mjukgörande kräm utan parfym (finns på Apoteket eller i hälsokostbutiker) eller med en vegetabilisk olja (t.ex. olivolja).
  • Bada marsvinen minst 4-5 gånger om året i schampo .De är inte känsliga för olika typer av Schampo så          man kan använda sitt eget.
  • Borsta eller kamma dina marsvin. Långhåriga marsvin behöver pälsvård ofta medan korthåriga marsvin egentligen inte måste borstas. Du kan likväl borsta dem då och då med mjuk borste om de tycker om det. 

Det kan vara mysigt för både matte/husse och marsvin. Långhåriga marsvin klipper man helst så ingen päls når marken och pälsen runt bakdelen skall vara ca 1 cm.

Peruan Alpaca Merino får lätt tovor när pälsen blir lång. Då är det bättre att klippa förebyggande. 

  •   Klipp bort eventuella tovor i pälsen eftersom de medför obehag för marsvinen. Har du långhåriga marsvin som inte ska ställas ut kan du med fördel klippa pälsen runt stjärten. Den blir annars lätt smutsig och tovig. Det kan vara en fördel att klippa pälsen kort på hela kroppen men lämna 1,5 -2 cm. Det är skönare för marsvinen att inte ha stubb när de klappas. Det är lätt att böja hårstråna åt fel håll om pälsen är mycket kort. Det är obehagligt. 
  • Klipp klorna regelbundet ungefär var fjortonde dag. Klipper du lite och ofta så behöver du inte vara rädd att behöva göra en ”storklippning” och klippa i pulpan.
  • På ljusa klor ser man pulpan – ännu lättare om du har en stark lampa att rikta mot tassen så du ser klon i ”motljus” eller utnyttjar sol/dagsljus. Är klorna mörka så är det lite knepigare. Ett trick är att sätta an klotången där man tänker klippa och så bara trycka till lite lätt. Är man för nära pulpan brukar marsvinet reagera med att ”säga till” eller rycka åt sig tassen.
  • På baktassarna kan man lättare se undersidan av klorna. Håll marsvinet vilande på din ena underarm (vänster arm om du är  högerhänt). Marsvinet ligger på mage på din underarm och så kan du ”klämma fast” marsvinet med dess sida/rygg mot din mage. Nu kan du lätt titta under baktassarna. Ofta ser man en liten ”skåra/fördjupning” på   undersidan av klon där det inte finns någon pulpa. På äldre marsvin som fått grövre klor kan det vara svårare     att se den här skåran. Marsvin kan få nagelsvamp och då flisar sig klon lite och ser förkalkad ut och spröd ut. De flesta marsvin har inga problem men det går inte att hitta pulpan! Prova då med ett lite ”knip med tången” innan du klipper. 

Hittar du något konstigt? Om du ser eller känner något som inte är ”som vanligt” bör du självklart kontakta en marsvinskunnig  person och/eller en marsvinskunnig veterinär. 

Marsvinshjälpen

www.marsvinshjalpen.se

Viss korrektur och redigering: Marsvinsklubben

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *