Publicerad den Lämna en kommentar

Burar

Marsvinsvård och skötsel

Inlägget innehåller en ej betald betallänk till Zooplus.

Jag ser ofta att man sätter avels-hanar ensamma i en mindre bur än de djur som är flera kompisar. Det borde vara tvärtom! De ensamma hanarna behöver en stor bur med  inredning och plats att vandra över. Dessutom ska man aldrig ha ensamma marsvin Marsvin som går tillsammans stimulerar varandra till rörelse i buren. Den ensamma individen måste ha maten på flera platser och flera hus att välja mellan. Har man långhår så kan man lägga en bit vetbed på husen för att de inte ska bli våta eller sätta en liten ramp runt hustaket för att kunna ha spån där.  

Marsvin som sitter ensamma har avsevärt större risk för att råka ut för ohälsa. Hanar får lättare infektioner vid könsorganen Uvi , Inflammation i förhud och könsorgan när de sitter stilla  där de kissat och bajsat. De kan få inflammationer under tassarna om de inte har ett stötdämpande lager med strö. De äter sämre än när de har sällskap. De  väljer ofta det som gör dem mätta snabbt och det är inte hö. De kan bli väldigt magra. En del hanar dricker för lite när de är ensamma.

Alla kan nog intyga att ett ensamt marsvin är stillsamt. Det finns dock de som istället utvecklar stereotypier. Det kan vara vattenflasktömning, gnagande på trädetaljer, gallerbitning. Biter de bara på gallret när man kommer med mat så är det inte en stereotypi.  Stereotypi är ett beteende som de utvecklar för att lindra stress.  Krubbitning är också en stereotypi. Det är ett beteende som upprepas många gånger och är svårt att bryta. Det sker dagligen.

Marsvin har rätt att ha ett naturligt beteende. Vi kan inte döma dem till ett liv utan någon stimulans. Mentala hälsan är lika viktig i marsvins liv som för oss. Tro inte att marsvin är stillasittande djur! De är i ständig rörelse när de får yta att röra sig på. Vilostunderna är korta. Större delen av dygnet ägnas åt förflyttning och födosök. Det är omöjligt för marsvin att vara så aktiva i en bur på 1mx50. Golvytan är för liten. Buren är avsökt på ett par, tre steg. Marsvin är undersökande nyfikna varelser. Ett litet djur med så mycket energi som det inte får möjlighet att ge utlopp om ytan är för liten. Aktiveringsleksaker kan inte ersätta deras sökande beteende.  Marsvin är inte rovdjur  och behöver inte spåra och döda byte så aktivering är bäst att erbjuda genom generösa betesytor kompisar.

Det finns ytterligare ett rörelsemönster de ägnar många timmar åt. Gräva och krafsa! De letar då efter mogna frön som fallit av gräset eller som det blir för marsvin son bor inomhus- frön från hö. Det är en viktig näringskälla. Tät städning av buren minimerar förekomsten av frön. Man ersätter det genom att strö lite säd i spånet. Strö ska man vara generös med och det bör vara minst 10 cm. Det är lätt att förstå att marsvin förlorar mycket av sitt naturliga beteende när man använde vetbed och fleece tex. Likaså att begränsa ytan där de kan äta hö inskränker möjligheten att röra sig under naturliga förhållanden. Både hölådor och höhäckar är dålig inredning. Höhäckar kan de skada sig illa på så sådana skall aldrig finnas i buren. 

(korrektur och redigering www.marsvinsklubben.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *