Publicerad den Lämna en kommentar

Bada marsvin

Marsvinsvård och skötsel

Marsvinsvård och skötsel

Bild: AI/webmaster

Marsvin behöver ett bad med regelbundna intervaller och uppskattar doppet efteråt när pälsen är ren och torr. Fina blir de på köpet! Orsaken till att vi ibland behöver bada våra innemarsvin är att det aldrig regnar på dem. Regn och naturliga dopp håller vilda djur rena eller mindre smutsiga. Tänk bara på hur mjuk och ren hundens päls blir när hunden varit ute i ett häftigt regn. Sandbad är ett annat sätt! Det är inget för marsvin som alla kan räkna ut!

Bad reducerar ohyra och hudproblem utan användning av parasitmedel. Våra utställningsmarsvin badas ständigt för man vill inte presentera ett smutsigt marsvin för domaren. Domaren ska inte bli smutsig om händerna när marsvinet hanteras under bedömning. Ohyra bekämpas flitigt inför utställningar också för annars kommer man inte i närheten av domarbordet med marsvinet.

Hur gör man?

Marsvinet kan badas i diskhon eller lite trevligare en plastbalja. Vattnet skall vara babybadljummet. Doppa ner insidan av handleden där huden är som känsligast. Vattnet kan kännas ljummet nästan kallt om man bara stoppar ner fingrarna. Fingrar tål värme bättre och man vet ju att duschen känns kall efter en stund. Huden reagerar både starkt på kyla och värme.

Schampo är nödvändigt om man ska kunna få bort fett smuts. Marsvin som bor varmt inomhus behöver inget skyddande fett och jag använder faktiskt ofta människoschampo. Hexocil är ett ohyreschampo som säljs på ställen där hästtillbehör säljs. Fungerar på  inte så bra på pälsätare Nu när Dermocan och liknande schampon inte säljs längre. Förut inhandlades schampo på hälsokosten då en del schampon kunde vara testade på tex kanin och marsvin.  Man kan använda sitt eget schampo som oftast är bättre än de schampon som finns för kaniner och marsvin i zoobutiken.

Man sänker sakta ner marsvinet i vattnet som endast skall nå ett par cm upp på kroppen. Många lägger en handduk på botten för att de inte ska halka. Jag håller hela tiden en hand på dem om de är rädda. Det finns risk för att vatten sprids väl om marsvinet försöker lämna baljan och vattnet är rikligt! Prata lugnande med marsvinet under rengöringen. Marsvin kommunicerar ljudligt med varandra och lyssnar noga på våra röster. De är lätta att påverka med rösten tack vare det naturliga ljudpratandet mellan marsvin. När marsvinet är genomblött masseras schampo in i pälsen. Undvik att ta schampo på huvudet. Se till att inget schampo hamnar i ögonen. Massagen gör att de flesta marsvin slappnar av.

Torka torrt!

Efter badet skall marsvinet torkas mycket noga. Hårfönen går bra men man måste ha lägsta hastighet och hålla en hand mellan marsvin och fön för att känna att det inte blir för varmt. Rör fönen hela tiden och håll den minst 30 cm från marsvinets kropp. De kan inte tala om när det blir för varmt så vi måste vara försiktiga. Tänk på att öronen är känsliga för värme.

En annan metod att torka marsvin är handduksmetoden! Marsvinet lindas in i en handduk och sedan byter man handduk när handduken känns fuktig. Det kan ta en timma innan de är torra. Då kan man ha marsvinet i knät när man tittar på TV!

På sommaren under värmebölja kan man hoppa över den noggranna torkningen. Ett dopp med efterföljande svalka av våt päls kan vara skönt en riktig varm dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *