Publicerad den Lämna en kommentar

Marsvinets vård och skötsel

Gamla marsvin

Marsvin är unga ända till de har fyllt 6 år kan man säga . Sedan förändras marsvin i beteende och kropp. Finns en ärftlighet i hur länge de lever uppenbarligen då marsvin som har nära släktingar som uppnått hög ålder ofta blir gamla. Givetvis påverkar alla omständigheter hur goda förutsättningarna blir för ett långt liv. 

För att marsvin skall kunna vara friska hela livet behöver de förebygga från den dag de föds livet igenom genom att vara i rörelse och inte ligga i en mystygsak och sova! För att slippa artrosproblem så får man varken vara stilla eller tjock. Mycket vikt och ett stillsamt liv motionerar inte brosket i lederna och risken är stor för inflammation och nedbrytning av brosket. Fetma innebär belastning för hjärta och andra organ med.

Jag förespråkar vitamintillskott hela livet till alla marsvin men cvitamin är inte något man behöver tänka så mycket på eftersom det finns i alla grönsaker och är färskvara. Övriga vitaminer och kanske även spårämnen kan vara bra att ge dem. Däremot skall de inte ha mineraltillskott. Eftersom hö är deras största näringskälla och  det hö som finns tillgängligt för de flesta är zoobutikshö. Man vet aldrig om det höet är fjolårshö eller äldre. Näringsvärdet är sämre ju äldre höet är .Utseendet och doft på hö avslöjar hur gammat det är och hur länge det har legat förpackat i plastpåse. Det är den främsta orsaken till att ge vitamintillskott. Köper man hö som inte är förpackat i plast och kommer direkt från en gård där det skördats har höet det värde det ska ha i marsvinens kost. 

Gamla marsvin kan verka lite förvirrade. De kan drabbas av ögonsjukdom. De klarar sig bra utan syn i sin invanda miljö men det är bra att notera för att se om de förändras på något sätt. Marsvin som har syn på ett öga och nedsatt syn på det andra kan reagera med rädsla när något händer i  omgivningen. Ser de inget på något öga så är de tryggare. Gamla marsvin har för det mesta demensliknande förändringar på hjärnan. De flyr inte längre då det som tolkades som fara tidigare händer!

En ganska vanlig händelse som påverkar gamla marsvin är en skada som måste ha samband med signalöverföring i ryggraden. Kan uppträda utan att man kan hitta en orsak Marsvinen släpar plötsligt bakdelen efter sig men är uppenbarligen helt smärtfria och opåverkade för övrigt. En eller båda benen saknar rörelseförmåga. Tillståndet är inte konstant utan efter en till tre månader är de återställda och uppe på benen med full rörlighet igen. Jag har ingen aning om hur många marsvin som akut avlivats utan en riktig diagnos eller undersökning när de kommit till veterinär. Jag började förstå att ingen veterinär lyckades ställa en diagnos utan marsvinen avlivades akut. Jag hade ofta annons ute och man sökte ett nytt marsvin som kompis till den som blivit ensam. Före nättiden mao Redan då frågade jag ut alla om dödsorsak, förlopp mm. 

Jag hade själv haft marsvin som bara tagit sig framåt med bakbenen släpandes men eftersom de var pigga och hungriga och ville röra sig så hjälpte jag dem för att se vad som skulle hända. Ganska snart kom någon liten förändring. Kanske ett bakben eller tass som återfick rörelseförmåga. Så småningom var de uppe på alla fyra benen och hade inga funktionsnedsättningar  kvar. Har aldrig varit med om att det hänt samma marsvin mer än en gång. Den klassiska tolkningen som veterinärer ställde var marsvinsförlamning men det är en infektionssjukdom. Inte en skada. Då är dessutom utgången dödlig. 

När det hände en av de marsvin jag fött upp ringde ägarna till mig och de såg att marsvinet var opåverkat . Jag berättade att de skulle bara hålla marsvinet rent om det behövdes och se till att det inte låg stilla på en sida utan flytta den och ställa den på alla benen. Den äldsta jag har träffat på var nästan nio år men även hon kom upp på alla ben ganska snabbt tack vare mycket golvtid och träning med matte som helt sonika ställde honan på benen. De flesta som drabbas är marsvin som inte rör sig så mycket och eller är gamla. 

Gamla marsvin har ofta en lika gammal kompis och risken är stor att den ena dör före den andra . Givetvis ska marsvinet ha en ny kompis men man måste välja ett marsvin som inte är skrämmande för det gamla marsvinet på något sätt. När det gäller honor spelar inte åldern så stor roll Men kompisen måste vara snäll och lugn. Hanar måste också ha en fredlig kompis och en äldre herre brukar vara bäst.

Kolla allmäntillståndet och försök förstå vilka signaler det ger dig. Kort andning, ansträngd andning. Kan vara problem med hjärta. Kort andning kan vara en infektion. Mer stillasittande än vanligt kan betyda att marsvinet inte orkar pga att något organ inte fungerar. Titta på alla leder och jämför med ett yngre marsvin. Är de svullna kan det betyda inflammation och artros Vill man se om de blir rörligare med smärtlindring så kan man ge Ibuprofen en gång..Man väljer den flytande för barn.

Givetvis ska man kolla maghälsan. Men ger man inte en diet med bara gurka sallad, paprika och tomater är risken mindre att de får gaser. Det är bäst att hålla sig till morötter och kålsorter och bara ge sallad som lite godis ibland. Broccoli kan man ge då och då Det är en nyttig grönsak. Viktigt är att hitta hö det gamla marsvinet äter med god aptit och givetvis ska det hålla bra kvalitet. Gamla marsvin kan tappa en del vikt så det kan vara en bra försäkring med säd som de gillar, 

Titta på tänderna som man ser och kolla hur de tuggar . Snabbt regelbundet utan uppehåll skall de mala i sig maten. Jag har många ggr kontrollerat kindtänder genom att sticka in lillfingret mellan tandraderna, Då kan man känna om det är trångt och om det känns väldigt ojämnt någonstans. De försöker alltid spotta ut fingret så man blir inte biten.

Gamla marsvin kan ha framtänder som är ojämna men har ändå den vassa kanten som behövs för att bita av. Det kan vara så att marvinet har en skadad tand och även en massa extrautskott . Man kan ta bort det som inte ser ut att fylla någon funktion. Det ser ibland ut som en extra tand. Jag har sett marsvin där en tand har växt fel och kommit ut genom huden under hakan. De verkar ädå obesvärade. Går att klippa av tanden och till slut växer den rätt igen

Bad mår även gamla marsvin bra av. Är det inte trettio grader varmt så måste man torka med fön eller handduksbyten tills de är helt torra. 

Kolla utskott på sidorna av framfötter. Små hornliknande utskott. De kan klippas om de blir långa. Ovanligt men det händer att den lilla hornbiten fastna på något sätt och bryts av.  Använder man fil var försiktig så inte filen kommer åt huden.

Monica Willnerth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *