Publicerad den 1 kommentar

Marsvinets matsedel

close up photography of orange carrots

enligt Monica Willnert

För att bibehålla bra hälsa så måste man ge marsvin en diet som är optimal för deras behov.  Deras ursprungsmatsedel var gräs och frön som hade fallit till marken när de var mogna och var som var godast och lätta att tillgodogöra sig deras näringsinnehåll. De äter uppenbarligen bark och tunna kvistar men det är inte huvudfödan på något sätt. Grönsaker i den form vi ger dem är helt obefintlig. De kan säkert stöta på fallfrukt.

Som slutsats av det här kan vi räkna ut att marsvin behöver en enkel matsedel som inte varieras för mycket. Vänjer man dem vid att inte få godis och sådant de inte har förutsättningar att tillgodogöra sig på ett bra sätt så kommer de inte bli sjuka.

Aldrig pellets

Man ska aldrig köpa någon mat som är tillverkad för djur och säljs som foder till marsvin. Marsvin skall aldrig äta något som är tillverkat kan man säga. Alltså aldrig pellets, blandningar , marsvinsgodis.

Som kraftfoder köper man antingen krossad  säd i sin vanliga livsmedelsbutik. Det finns kornkross (gratis reklamplats), diverse musli som endast innehåller säd, kli av olika konsistens (blandas med vatten).

Hö och gräs

Hö och gräs är det viktigaste i deras diet. De äter det dygnet runt och där skall de få alla näringsämnen tillgodosedda, i stort sett. Var väldigt noga med att undersöka höet och lukta på det innan ni köper det. Det skall vara grönt och inte gult. Det gör inget om färgen varierar i påsen. Man kan se gula kraftiga stjälkar men det skall inte ha en gul ton i hela påsen. Mogna stjälkar blir gula om de är färdiga i tillväxten och inte innehåller så mycket vatten när de skördas.

Vatten

Marsvin dricker vatten, men de lever inte i en miljö där det finns massor av vattendrag att dricka ur.

Det betyder att de kanske dricker ur vattenpölar och där vatten samlats på gröna växter. De får det mesta av vattnet de behöver genom att äta färskt gräs. Vi behöver ersätta det med något som har samma inverkan på tarmen som gräs har på vinterhalvåret.

C vitamin-brist är mycket ovanligt

Sammanfattning:

C-vitamin finns i det mesta som marsvinen äter så det är svårt att få brist. Jag har under  dessa 60 år som jag har haft marsvin inte träffat på några marsvin som haft brist, förutom de som i stort sett lidit av svält och inte ens haft tillräckligt med hö. Mina egna fick en form av c-vitaminbrist när jag började ge dem barnvitaminer som innehöll mycket c-vitamin. När någon inte åt av  kli-gröten jag serverade med vitaminerna så fick några en form av akut c-vitaminbrist bara för att de normalt  fick för hög dos. En pseudoform av c-vitaminbrist, med andra ord.

Det behövs inga extradoser,

insåg jag då.

Nr 1

Fri tillgång på hö som skall strös över hela ytan de har tillgång till. Gärna påfyllning istället för jättetjocka lager. De skall bli motiverade att röra sig under födo-sök. Det blir det om de måste leta efter de godaste grässtråna .

Nr 2

Grönsaker som är fiberrika och inte mest består av vatten. Det är i huvudsak olika sorters rotsaker och olika kålsorter. Man behöver inte variera så mycket. Då kommer de välja ut något som de tycker är gott och rata allt annat. Man kan ha någon dag i veckan man varierar med andra varianter. Vill man ge sallad och annat med högt vatten innehåll så ge det bara någon gång i veckan och inte stora mängder. Marsvinsuppfödare med många marsvin ger i princip bara morötter och vitkål. Det har man gjort sedan marsvinsföreningen startade. Deras marsvin är överlag friskare än sällskapsmarsvin som får oändliga mängder och bara det som de tycker är godast. Under grönsaker kan vi lägga till att det är ett sätt att säkra tillgången på vatten när de äter hö.

Nr 3

Marsvin är fröätare . De flesta som har marsvin och som har strö på burbotten (och inte tyg) på ser dem krafsa i spånet så det blir gropar. Ibland är hela huvudet osynligt och framtassarna sprätter bort ströet och man ser dem lyfta huvudet några sekunder och tugga. De behöver de energirika och näringstäta mogna frön de hittar.

Kli av olika slag blandas med vatten innan det serveras.

Mina val av grönsaker är främst morötter och vitkål. De får salladskål, grönkål, broccoli, kålrötter istället någon gång i veckan. På hösten får de ganska mycket rödbetor och palsternacka med. Ingen av mina är vän med rotselleri tyvärr. De får även äpplen och apelsiner ibland men det är inte varje vecka men på hösten får de dagligen äpplen en period om det finns mycket äpplen på träden. Jag strör ut körsbärstomater åt dem någon gång också . Roligt att se när de tar en i munnen och springer iväg med fyndet för att äta ostört! De små tomaterna är bäst! Jag ger stjälkselleri då och då.

Rester!

Visst kan man ge dem det man tagit bort när man fixat sin egen sallad. Men då ska det inte var mycket eller varje dag om man inte äter marsvinsvänliga grönsaker.. De gillar dill och persilja som omväxling. Många örtkryddor tycker de om med och de ligger nära gräsets struktur.

Basgrönt:

Morot, vitkål, spetskål, palsternacka, rotselleri, grönkål, stjälkselleri, kålrot, blomkålsblast på grund av att de inte är så förtjusta i blomkålsbuketter.

Någon gång:

Persilja , äpple, päron, melon, kryddörter, körsbärstomat, aubergine, zucchini  m.m.De äter det mesta, men man ska inte erbjuda för mycket omväxling. Dels blir de kräsna och dessutom kanske de äter helt fel grönsaker.

Korrektur och redigering av marsvinsklubben.se

1 svar på “Marsvinets matsedel

  1. […] för ett friskt marsvinsliv.Den andra förutsättningen för att kunna vara frisk är rätt mat. Mat motiverar även marsvin att röra […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *